Waar kan ik asbest aantreffen in mijn woning?

Woningen die zijn gebouwd voor 1994 zijn asbestverdacht. Dit betekent dat er een kans is dat er asbesthoudend materiaal in de woning is gebruikt.

Maar waar kan asbest dan voorkomen?

  • Tussen ongeveer 1945 en ongeveer 1993 is in en om veel huizen asbest gebruikt, vaak in de vorm van asbesthoudend cement. De asbestcementplaten werden veel gebruikt in gevels, in daken, in en rondom schoorstenen, in rioleringen, in of bij de cv-installatie, op galerijen van flats en als golfplaat op schuren en garages. Dit is meestal hechtgebonden asbest.
  • In woningen die zijn gebouwd tussen ongeveer 1945 en ongeveer 1993 is asbest regelmatig gebruikt als brandwerend (plaat)materiaal. Bijvoorbeeld in garages, meterkasten en rondom cv-ketels, schoorstenen en ventilatiekanalen. Dit betreft meestal losgebonden asbest.
  • In sommige soorten vinyltegels en –zeil, gemaakt voor 1984.
  • In oude huishoudelijke apparatuur (gemaakt voor 1984) die warmte uitstralen of aan warmte worden blootgesteld, zoals een gevelkachel, een haardroger of een broodrooster. Alleen in een laboratorium dat erkend is om asbestanalyse uit te voeren kan men de aanwezigheid van asbest in een materiaal vaststellen. Als leek herken je asbest niet. Het is daarom belangrijk dat u, voordat u gaat klussen, de meterkastkaart raadpleegt. Aarzelt u niet om contact met ons op te nemen als u hierna nog vragen heeft. Twijfelt u over materialen in uw woning, anders dan genoemd op de meterkastkaart? Dan kunt u ook contact opnemen met ons. Doe dat zeker als u denkt dat u misschien beschadigd of losgebonden asbest in huis heeft.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden