Welkom Over ons Nieuws & publicaties Nieuws GewoonWonen bereikt hoogste punt

GewoonWonen bereikt hoogste punt

Leestijd: 2 min

Een plek middenin de maatschappij, net zoals ieder ander met of zonder beperking. Dat is wat Ons Doel en Xenia voor ogen hebben met het pand aan de Middelstegracht in Leiden. Het behalen van het hoogste punt werd daarom ook gevierd samen met de toekomstige bewoners.

Zeven jaar geleden ontstond het idee voor het wooninitiatief GewoonWonen. Steeds vaker kreeg Xenia hospice de vraag of logeren voor langere tijd mogelijk was. Xenia is echter een huis voor logeer- en hospicezorg, geen woonvoorziening. Deze vragen brachten Jacqueline Bouts, directeur Xenia, en Martijn van Rees, jongere met een progressieve spierziekte en ambassadeur van Xenia, op het idee woningen te bouwen naast Xenia. Zij betrokken woningstichting Ons Doel en de gemeente Leiden bij dit plan. Zo ontstond het project GewoonWonen: een initiatief waarbij jongeren zelfstandig kunnen wonen en tegelijkertijd intensieve zorg kunnen krijgen.

Uniek in Nederland
Dit woonproject is uniek in Nederland. Niet eerder werd er speciaal voor jongeren met een progressieve spierziekte een passende, kleinschalige woonomgeving gebouwd met 24-uurs zorg in de nabijheid. Op deze manier hebben de jongvolwassenen zelf de regie over hun leven.

De woningen
Het woongebouw bestaat uit vier bouwlagen en vier appartementen. Elke woonlaag heeft één appartement. De hoofdentree van het gebouw bevindt zich aan de Middelstegracht. Het gebouw is zo ontworpen dat het past bij de bestaande gebouwen in de omgeving.

Van GewoonWonen naar Xenia
De verwachte oplevering van het project is medio oktober 2022. Zodra de appartementen opgeleverd zijn, is het doel van stichting GewoonWonen bereikt en wordt zij opgeheven. De appartementen blijven in eigendom van woningstichting Ons Doel, die het beheer en verhuur zal verzorgen. Xenia neemt de zorg op zich.

Over Ons Doel
Ons Doel is een woningcorporatie met circa 2.550 woningen. Inclusief wonen is een belangrijke ambitie van de organisatie. De corporatie ondersteunt de ontwikkeling van inclusieve wijken en complexen. Met woningen en woongebouwen die geschikt zijn voor mensen met verschillende achtergronden, van alle leeftijden, met of zonder beperking. Door samen met anderen te werken aan gedeelde doelen en ambities krijgt Ons Doel dat met elkaar voor elkaar. Vertrouwen, openheid, samenwerken en elkaar beter maken zijn uitgangspunten die daarbij horen.

Over Xenia 
Sinds 2014 is Xenia Leiden geopend. Een huis met een hart waar palliatieve zorg voor jongeren en jongvolwassenen met een levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening mogelijk is.